A kávé az egyik legelterjedtebb termék a világon, több millió operátort leköt minden nap és a kereskedelmi értéke a második a világpiacon az olaj után (az első mezőgazdasági áru/alapanyag a gabona előtt). A történelmi és fogyasztási szokások szerint több lehetséges módja van az ital kivonásának a kávé világában. Az espresso az a készítmény, ami előidézi a legjobb érzéki oldalát a kávénak, manapság ez a legismertebb és legmegbecsültebb fajta főleg a fiatalok körében és ez az egyik legismertebb jelképe a “Made in Italy”-nek.
Olaszország, az Espresso kulturális és gazadasági otthona, nagy szerepet játszik a kávé piacon: évente 480,000 tonna zöld kávét importál, és az évi 120,000 tonna pörkölt kávéval a világ 2. legnagyobb exportőre, ebből 70% EU ország, az USA-t és Ausztráliát megelőzve.
Több mint 700 kávé pörkölő van Olaszországban. A kávé fejenkénti fogyasztása szerint Olaszország csak a 10. helyen van az északi országok és közép európa után ahol szűrt hosszú kávéként szokták inni, melynek köszönhetően nagyobb mennyiségben fogyasztják a kávét. Az elfogyasztott csészék számát tekintve Olaszország a világcsúcstartó, mivel a kisebb mennyiségű kávét gyakrabban fogyasztják az olaszok. Egy évben közel 14 milliárd csésze kávét rendelnek az olasz bárokban.
A kávé ültetvény az egyenlitői-trópusi területeken örökzöld lévén folyamatosan nő. A meleg, nedves éghajlatot részesíti előnyben és 200-2500 méteres magasságon képes nőni.
A virága fehér és intenzív jázminra emlékeztető illatta van.
A gyümölcse cseresznyéhez hasonlítható ovális bogyokból áll, melyek 7-9 hónap alatt zöldből pirossá érnek. A bogyó külső héja és gyümölcspépe védi a 2 babot belül, melyek egymással szemben helyezkednek el. A bab egy domború és egy lapos oldallal rendelkezik és egy középső vájattal. A külsejét egy bőrhatású felület (pachment) és ezüst hártya borítja.
Változatok
A kávé ültetvény több változatba sorolható, de a 2 leggyakoribb az Arabica és a Robusta.
A kávé évi termelése a világon eléri megközelítőleg a 130 millió zsákot (60kg), főként a Közép és Dél Amerikai(60%), Afrikai (10%) és Ázsiai (30%) termésekből.