Kávé kultúra

A KÁVÉ VILÁGA

1939_1

A kávé az egyik legelterjedtebb termék a világon, több millió operátort leköt minden nap és a kereskedelmi értéke a második a világpiacon az olaj után (az első mezőgazdasági áru/alapanyag a gabona előtt). A történelmi és fogyasztási szokások szerint több lehetséges módja van az ital kivonásának a kávé világában. Az espresso az a készítmény, ami előidézi a legjobb érzéki oldalát a kávénak, manapság ez a legismertebb és legmegbecsültebb fajta főleg a fiatalok körében és ez az egyik legismertebb jelképe a “Made in Italy”-nek.

Olaszország, az Espresso kulturális és gazadasági otthona, nagy szerepet játszik a kávé piacon: évente 480,000 tonna zöld kávét importál, és az évi 120,000 tonna pörkölt kávéval a világ 2. legnagyobb exportőre, ebből 70% EU ország, az USA-t és Ausztráliát megelőzve.

Több mint 700 kávé pörkölő van Olaszországban. A kávé fejenkénti fogyasztása szerint Olaszország csak a 10. helyen van az északi országok és közép európa után ahol szűrt hosszú kávéként szokták inni, melynek köszönhetően nagyobb mennyiségben fogyasztják a kávét. Az elfogyasztott csészék számát tekintve  Olaszország a világcsúcstartó, mivel a kisebb mennyiségű kávét gyakrabban fogyasztják az olaszok. Egy évben közel 14 milliárd csésze kávét rendelnek az olasz bárokban.

 

EREDETEK ÉS VÁLTOZATOK

1939_1

A kávé ültetvény az egyenlitői-trópusi területeken örökzöld lévén folyamatosan nő. A meleg, nedves éghajlatot részesíti előnyben és 200-2500 méteres magasságon képes nőni.

A virága fehér és intenzív jázminra emlékeztető illatta van.

A gyümölcse cseresznyéhez hasonlítható ovális bogyokból áll, melyek 7-9 hónap alatt zöldből pirossá érnek. A bogyó külső héja és gyümölcspépe védi a 2 babot belül, melyek egymással szemben helyezkednek el. A bab egy domború és egy lapos oldallal rendelkezik és egy középső vájattal. A külsejét egy bőrhatású felület (pachment) és ezüst hártya borítja.

Változatok

A kávé ültetvény több változatba sorolható, de a 2 leggyakoribb az Arabica és a Robusta.

A kávé évi termelése a világon eléri megközelítőleg a 130 millió zsákot (60kg), főként a Közép és Dél Amerikai(60%), Afrikai (10%) és Ázsiai (30%) termésekből.

  

 • Arabica
  Az arabica változat a 65%a világ kávé termelésének és a legértékesebb/díjazotabb minőségű 1.1-1.7% os koffein tartalommal. Az eredeti arabica manapság főként Közép- és Dél-Amerikában nő, 600-2500m közötti magasságban. 
  A mag hosszúkás és lapos.
  Brazilia a világ legnagyobb termelője ( több mint 40 millió zsákkal a világ termelés 1/3-át teszi ki), ezt követi Kolumbia ( 12%-a világ termelésnek és az első termelője a kávénak), Mexiko, Guatemala, Costa Rica. Még India és Afrika is termel Arabicat, de kisebb mennyiségben.

 • Robusta
  A Robusta változat a világ termelésének 35%-át teszi ki. Az Arabicához képest kevésbé értékes, mivel magas koffein tartalma, - 1.7-3.8% - között , keserűbb ízt eredményez.
  Azonban léteznek olyan Robusta fajták, melyek kitűnő organoleptic minőséggel rendelkeznek. A Robusta ellenálóbb az egyenlítői meleg és nedves éghajlattal szemben, tehát alacsonyabb, 200 és 600 m közötti, tengerszint magasságon nő. A magjának kerekded formája van.
  Elterjedt Afrikában (Uganda, Cameron, Elefántcsont part, Zaire) és Ázsiában (Indonézia, Java és Vietnám mely az elmúlt években jelentős sebeséggel fejlődött és a 2. legnagyobb kávé termelővé vált). Ezen kívül Közép- és Dél-Amerikában is található kismértékű termelésben a kitűnő minőségű Robusta.